פעם כל אימא יהודייה רצתה שהבן שלה יהיה עורך דין או רופא, היום כל יהודי מילניאל הוא יזם.
כשאנחנו אומרים סטארט-אפ, אנחנו מתכוונים ליזמות טכנולוגית, למרות שכל עסק הוא סטארט-אפ נתמקד במובן הטכנולוגי של המילה.
כל שנה נפתחים בישראל כ 1200 סטארטאפים, מתוכם כ 80% נסגרים, ועדיין ישראל נחשבת מס' 2 בעולם ביחס החברות הזנק ביחס לאוכלוסיה, וגם אם לא נתייחס לכמות האוכלוסייה, ישראל מובילה בכמות היוניקורן (חברות בשווי ביליון דולר ומעל), מובילה בהשקעות ובהצלחות.
בדקות הקרובות ננסה לעשות סדר בדברים שחייבים לקרות כשאתם מחליטים להקים חברת הזנק.
אז מה אתם צריכים לדעת לפני שאתם בכלל חושבים לדבר על אקזיט?
לפני שנים ספורות כמעט כל בוגר 8200 עם רעיון לאפליקציה היה זוכה לצ'ק ושמן, אבל זה נגמר. היום כדי לעבור בדלת של משקיע צריך מינימום של: רעיון עם מודל עסקי ברור (לא כמות משתמשים), צוות מקצועי עם קשר ברור לשוק היעד, תוכנית עסקית לשלוש שנים, MVP.
מה זה MVP? המושג הינו ראשי תיבות של המשפט minimum viable product, הכוונה היא למוצר רזה שמאפשר לחוות את הרעיון מאחורי המוצר הסופי. זה לא אמור להראות יפה ואולי חסרים חלק מהפיצ'רים אבל ניתן לחוות את החזון של היזם.
במידה והיזם הינו אדם בודד, מומלץ לצרף אדם או שניים לא יותר, כך לא מחלקים את המניות (equity) באופן שידולל בהמשך עד כדי כך שליזמים לא ישתלם להישאר, ומצד שני מחלקים את הלחץ בין מספר אנשים. מומלץ לחלק בין כל השותפים את התפקידים:CTO הוא האחראי על כל הצד הטכנולוגי כולל פיתוח, ספקים, כח אדם וכו'. CMO הוא האחראי על השיווק, דואג מהרגע הראשון להתוות את הפיתוח כך שיהיו לקוחות למוצר. CEO הוא המנכ"ל, מתווה את המטרות והדרך, דואג להגיע למטרה תוך עמידה בתקציב ופתרון הבעיות והאתגרים.
הרעיון שלכם חייב להיות ברמה של פיתרון ולא ברמה של פיצ'ר, זאת אומרת שיש לשים לב שהרעיון שלכם לא יכול להופיע כפיצ'ר במוצר שכבר קיים ובעצם להפיל את הצורך במוצר שלכם, הוא חייב להיות פיתרון כמה שיותר שלם לבעיה כמה שיותר גדולה.
הדרך בה תרוויחו כסף מהמוצר חייבת להיות ברורה והגיונית.
חייבת להיות תוכנית כספית לגבי כל שלב, כמה ההוצאות וכמה ההכנסות, אף אחד לא מצפה למשהו מדויק אבל זה חייב להיות הגיוני ופסימי.
את ה MVP תעשו ככל האפשר לבד, בלי סיכונים גדולים ובלי להכניס את החברה לחובות.
הכסף הראשון שתרצו לגייס הוא ה SEED, זה יהיה סכום לא גדול יחסית של מאות אלפי דולר אשר יאפשר לכן לייצר גרסה ראשונה למוצר, לבנות תוכנית שיווקית, מיתוג וכל מה שיכול להכין אתכם לשוק ולשלב בוא תהפכו ל "חברה אמיתית". תשתדלו לעשות את השלב הזה לקצר ככל האפשר (עד 8 חודשים) וסודי ככל האפשר. את הכסף הזה עדיף לגייס ממשקיעים פרטיים במינימום אחוזים אפשרי, תזכרו שיש עוד סיבובים בדרך ועוד דילולים ותשתדלו לשמר את קלפי המיקוח.
הכסף הבא שתגייסו הוא ROUND A, שהוא השלב בו תתחילו לגייס כח אדם קבוע, תתחילו בתוכנית שיווק ללקוחות, תקבלו פידבק מלקוחות, תייצרו יחסי ציבור וכו'. פה כבר מדובר בכמה מיליוני דולרים בדרך כלל שמיועדים לצלוח כשנתיים לכל היותר, ויעלימו לכם עוד 25-20 אחוזים מהמניות.
מכאן והלאה סיבובי הגיוס B C וכו' יהיו לצורך גרסאות נוספות, הגדלת כח אדם, חקר שוק, כניסה לשווקים, שיווק וכדומה.
קרנות סיכון הן המוצא האחרון, חלק נכבד מהן יבזבזו את זמנכם ויחפשו חברה שהיא מבוססת עם מכירות ומימוש של הטכנולוגיה, הם בדרך כלל יבקשו אחוזים גבוהים ויתערבו הרבה מעבר למה שתרצו, לכן עדיף לפנות לקרנות רק כשהחברה הוכיחה עצמה.
לכן בתחילת הדרך מומלץ לחפש אנג'לים או חברים משפחה, ניתן גם לפנות לתכניות המדען הראשי או במידה והרעיון נוגע לשוק הבטחוני גם מפא"ת היא כתובת רק תזכרו שתחויבו לקבל אישור ממשרד הבטחון על כל פנייה כלשהי לגורם מחוץ למדינת ישראל.
כדאי להיזהר מחיכוכים בין יזמים, והם מגיעים. לכן, מומלץ לעשות כל צעד צמוד לעורך דין המתמחה בתחום ההיי טק, לדאוג שכל אחד מהיזמים יתרום באופן ברור ומלא למיזם מלכתחילה כדי לא להגיע מאוחר יותר לשאלה :"מה עשית עבור החברה תכלס?"
כדאי להיזהר מאוד ממשקיעים, אתם מתחתנים וצריך לחשוב היטב עם איזה משקיע אתם מתחברים, אל תהיו נאיבים.
להזהר לא לקחת התחייבויות גבוהות של כסף, אם החברה תתרסק אתם עלולים להרוס את חייכם ואת הזוגיות שלכם.
לדאוג להסביר לבני הזוג שהשנים הקרובות אתם תהיו פחות בבית ופחות עם הילדים.
להיות מוכן כל הזמן להתרסקות, לדבר מעט ולעשות הרבה.
להיות עם היד על הדופק לגבי כספים, לא לאבד את האחיזה ולהבין טוב לאן כל שקל הולך ולגייס כמה שפחות, אבל כשכבר צריך לגייס לגייס עם אחוזי טעות.
Comments