ב 17.3.2020 הועלה פרק 74 של הפודקאסט שלנו כשכותרתו "בלי פניקה", בפרק ניבאנו מספר נבואות והמלצנו מספר המלצות:
היזהרו ממומחים.
הסגר יימשך מספר שבועות בלבד.
ישראל מתנהלת באופן חכם.
הקשבה להוראות משרד הבריאות זאת הדרך היחידה לשטח את הגרף.
זה הזמן לבנות מותג.
המצב לא יהיה גרוע כמו התחזיות.
המצב הכלכלי ביום שאחרי יהיה טוב יותר ממה שחושבים.
לתקשורת תפקיד גדול בהיסטריה הנוכחית.
רוצים לשמוע את הפרק המלא: היכנסו
חודש אחרי הפרק ההוא, אנחנו עומדים עם מעל ל 12,000 נשאים וכ 150 מתים, רובם מבוגרים עם מחלות רקע, שנדבקו בין השאר בבתי אבות ומוסדות גריאטריים. התקשורת ממשיכה לזרוע פניקה, ולצערנו לנסות לצבוע את הכל בשחור, לייצר ייאוש ובלבול, והחמור מכל, לנסות לייצר כותרות על חשבון מלחמות אזרחים.
אנחנו כאן כדי לומר לכם קודם כל, תתעלמו מכל הרעש
זה לא שלא יהיה קשה ומאתגר, זה לא שאנשים לא ייפגעו והעולם יחזור למה שהיה, אבל המצב טוב בהרבה ממה שמנסים לצייר לנו, בדקות הקרובות נשתדל לתת לכם תובנות מעשיות שיעזרו לכם להבין מה ההזדמנויות, מה מחכה לנו בחודשים הקרובים, ואיך להתמודד עם משבר עולמי שעצר 93% מהעולם.
עשרות מיליונים לא ימותו, אלפים לא יתאבדו, והמיתון יהיה פחות קשה ממה שמספרים לכם.
המגיפה הספרדית שלא היתה
בתחילת המשבר ניסו להשוות את המצב ל"מגיפה הספרדית" שהרגה עשרות מיליונים סביב העולם.
העולם ב 2020 אינו אותו עולם של 1919, האינטרנט עוזר לנו לקבל מידע מהר יותר, ותוך מספר ימים כבר כל העולם ידע על "ריחוק חברתי" ושטיפת ידיים עם סבון.
גם במקומות שבהם לא הוכרז על סגר, כמו שבדיה למשל, אנשים רבים ביצעו סגר עצמי והתחילו לעבוד יותר מהבית, ולהימנע ממקומות הומי אדם.
טכנולוגיה
הטכנולוגיה מאפשרת לרופאים להשתמש בכלי AI ואפליקציות ניטור, לנתח מגמות ולייצר מסקנות שייעזרו למדינות לשתף פעולה ביצירת פתרונות בזמן קצר יחסית. בטכנולוגיה מסייעת לעסקים להמשיך לתפקד, למשרדים ממשלתיים להמשיך לתת שירות, למפעלים לייצר מכונות הנשמה בתוך שבועות, לאזרחים לשמור על קשר אחד עם השני ולהמשיך ליהנות מבידור ותרבות למרות הסגר.
שפע
העולם שלנו, למרות זעקות השבר של גופים אינטרסנטים, הוא עולם של שפע, המגיפה לא הביאה איתה רעב, ואפילו לא מחסור בבגדים אייפונים או תוכן בידורי המוזרם ישירות למכשיר הקרוב לידכם. אפילו במדינות עולם שלישי, יש עמותות וטכנולוגיות המאפשרות רפואה ומזון, העני של 1919 שהיה מת מרעב, כמעט ולא נמצא ב 2020, ההיסטריה קיימת יותר בדמיון מאשר במציאות. רוב המדינות מייצרות סוג של תמיכה באזרחים ובעסקים, והאנושות מתקנת ויוצרת איזון אותו נראה בחודשים הקרובים, כסף יעבור ממצב זרימה למצב זרימה, ממקום למקום, החדשנות תביא רעיונות חדשים, ומפוטרי קורונה ואנשי החל"ת, יגלו את הדבר הכי חשוב שעלינו להבין מהמשבר הנוכחי...
הקורונה לא יצרה משבר היא רק חשפה אותו
עסקים ייסגרו ויפשטו רגל
רשתות אופנה ומסעדות, מרכזי תרבות ובידור ייפגעו ראשונים. עסקים ותעשיות שהיו נעלמים בעוד 6 שנים יעלמו בחודשים הקרובים, ומי שלא יעלם פשוט ישנה טקטיקה, המגיפה תכריח אותם להבין את מה שסירבו להבין, מה שהם מציעים ללקוחות שלהם הופך להיות לא רלוונטי. בני אדם גילו שהם יכולים להסתדר עם פחות בגדים ופחות בתי קפה ופחות קניונים, אנשים שסירבו להשתמש באינטרנט "המפחיד", יגלו שהשד לא נורא כל כך. מוסדות ממשלתיים מתייעלים ואנחנו נקבל יותר שירותים און ליין ופחות תורים, ויהיה קשה לחזור אחורה...
חשוב להבין, האוף ליין לא ייעלם, הזום לא ישתלט על חיינו.
הזום לא יישנה את העולם
מערכת החינוך הווירטואלית עדיין לא שם, התלמידים עדיין זקוקים לכיתות לחברים ומשמעת, השיעורים במסך אינם יעילים מספיק ואינם מחליפים את המסגרת. פגישות עסקיות מסוימות יכולות להתקיים בזום, עדיין לא ב 100 אחוז, אנשים עדיין זקוקים לחוויות המפגש, להופעות להצגות לסרטים לטיולים, אבל פחות. לדעתי, בחודש האחרון רבים גילו שניתן לחיות עם פחות ועדיין ליהנות, וזה ישפיע על הדרך בה אנו מבזבזים את כספינו. רבים גילו את הכיף במינוס הקטן לאחר שההוצאות קטנו, פחות שופינג משאיר לנו רזרבות שמשמעותן, פחות צורך בשעות עבודה כדי לממן את ההוצאות שעכשיו נראות מיותרות, הקניות הופכות להיות יעילות יותר.
בני אדם ייראו באופן שונה את חייהם
האם אנחנו חיים נכון? אנו נבין את השאלה עם החזרה לשיגרה, המשבר חשף רבים לחשוב טוב על החיים שהם מנהלים, על הזוגיות המשפחה והעבודה. רבים מאיתנו קיבלו מראה מול הפנים אותה הם לא יכולים לשכוח, והחזרה לשיגרה תעמיד אותנו במבחן ההשוואה, ממה נהנינו בימי הסגר, מה אנחנו רוצים לתקן? בני אדם ישנו את ההתנהלות הכלכלית, את בני הזוג, את אורח חייהם, הדבר היפה במשבר, שהוא מוריד את רמות הבולשיט ומכניס פרופורציות. פתאום אנחנו רואים מאוד ברור את המציאות, ויהיה קשה לרבים לזור למה שהיה פעם.
אף אחד לא באמת יודע
החודשים הקרובים יגלו לנו האם בני אדם השתנו, לא המומחים לא הכלכלנים ולא הדוקטורים יודעים באמת מה מצפה לנו, בני אדם הינם יצורים ריגשיים, ושום מערכת AI לא יודעת לפענח באמת מה הם יעשו. מה שאנחנו עושים כאן זה ניסיון להפעיל אינטלגנציה רגשית, עם הרבה תחושת בטן שאולי תביא אותנו ליכולת להגיע לשאלה הגדולה מכולם, אז מה אנחנו צריכים לעשות?
אז תכל'ס, איך העסק שלי ישרוד את השנה הקרובה ומעבר?
מיתוג מיתוג מיתוג
אם אתם מקשיבים לפודקאסט המנגל, אתם יודעים שאנחנו שמים דגש על דבר אחד עיקרי וזה בניית מותג. מי שלא בנה מוניטין, רגש מחויבות, וקשר ברור בין המוניטין של העסק ובין התעשייה בה אתם פועלים, יחווה קושי גדול בזמנים קשים. בזמן משבר, בני אדם מתייחסים פחות למכירות ויותר מתחברים לביטחון שמותג מייצר, כשהלקוח שלכם זקוק לשירות או מוצר, הוא יפנה קודם כל למה שהוא מעריך ואוהב. מתיקון מכונת כביסה, להמבורגר, למסך טלוויזיה חדש, הלקוח שלכם יחפש פחות את הלא מוכר, אלא יפנה למה שהוא מכיר ומאמין שממנו יקבל את התוצאה המספקת ביותר, מניסיון. אם הזנחתם את תהליך המיתוג עד עכשיו, זה הזמן לעשות זאת ומהר: תשאלו את עצמכם למה אתם עושים מה שאתם עושים. תשאלו את עצמכם למי אתם פונים. תשאלו את עצמכם מה המוצר שמתאים לכם ולמי שאתם פונים.
תהיו ברורים מאוד בערכים של העסק שלכם, בשירות הלקוחות שלכם, במקצועיות שאתם משדרים און ליין, תספקו המון ערך ופחות מכירות: סרטוני וידאו פשוטים אשר מספקים ידע ללקוחות הפוטנציאלים, גלו את כל הסודות וכל מה שאתם יודעים שהלקוח שלכם שואל את עצמו ולא תמיד מקבל תשובה. אם אתם יכולים לעלות לשידור חי, אפילו בפני 5 אנשים, אם אתם יכולים לבנות מדריך קצר או לתת טיפים, מה שאתם יודעים שיעזור מאוד לאנשים שמתעניינים במה שאתם עושים, תנו.
תדאגו לשאול את עצמכם ואת הלקוחות הפוטנציאלים "איך אפשר לסייע לכם" בלי לחפש איך למכור ולדחוף את האג'נדה שלכם, אלא באמת ובתמים לעזור. תשתדלו להעזר באנשי מקצוע לגרפיקה לאתר, כדי שהדברים ייראו הכי טוב שאתם יכולים להרשות לעצמכם, בלי לסכן כסף שאין לכם, אבל איך שאתם נראים ישנה לתת המודע של הלקוח שלכם בתהליך הבחירה בכם כספק. הלקוחות הפוטנציאלים שלכם חייבים להבין מה אתם עושים אחרת, ולהבין שאתם מחויבים לזה, אל תבטיחו מה שאתם לא יכולים לקיים, תהיו אמינים ואמיתיים, אולי תפסידו לקוחות ככה אבל תבנו מוניטין וזה מה שקובע.
און ליין
אם עד עכשיו הכל קרה באון ליין, זה הולך להיות רק הרבה הרבה יותר. אם אין לכם אתר או גוגל עסקים או דף פייסבוק, אז מהר מהר טפלו בזה, WIX מאפשרת לכם בכמה ימים להעלות אתר, בעזרת ידע טכנולוגי מינימלי, וצפייה בסרטונים ביוטיוב אתם יכולים לעשות את זה, אפילו חנות און ליין זאת לא מטלה בלתי אפשרית למי שמוכן ללמוד קצת. פלטפורמה כמו פייבר עוזרת לכם למצוא פרילנסרים בעולם וגם בישראל, שיעזרו לכם עם כל דבר מטלה קריאטיבית, גרפיקות לוגואים וכו'. אם אתם חנות, אתם חייבים לשים את החנות און ליין, לא משנה מה אתם מוכרים, אתם חייבים לשים את העסק שלכם בתוך אתר אינטרנט, עם קנייה און ליין ומשלוחים. משלוחים, אם יש לכם עובדים שיכולים לבצע משלוח, אם יש לכם משפחה או חברים בחל"ת, או אם אתם בונים אתר וויקס תבדקו את FETCHY סטרטאפ ישראלי חדש שמתחבר לאתר וויקס שלכם ומספק פתרון משלוחים אוטומטי. חשוב מאוד לדעת שחוויית המשתמש באתר חייבת להיות פשוטה במינימום חיכוך, הפרטים חייבים להיות ברורים והתהליך חייב להיות ברור, תהליך קבלת המשלוח הזמנים, שירות הלקוחות חייבים להיות פשוטים וברורים.
התנהלות כלכלית
כולם מתלוננים שהמדינה לא עוזרת, זה הזמן להבין שהאחריות על הכתפיים שלכם! אם אתם עסק שחי על מעט רווח, אתם לא תשרדו, אם אתם לא שולטים על הדוחות על ההוצאות וההכנסות, אתם לא תשרדו!!! יכול היות שזה הזמן להעלות מחירים ולחתוך או לייעל, ייתכן והרבה מהמוצרים שלכם תופסים מקום ואבק ולא נמכרים, יכול להיות שהמוצרים שאתם אוהבים לא ממש מעניינים את הלקוחות שלכם, מה שהמשבר הזה עושה לעסקים זה ניפוץ דמיונות. עכשיו הדברים שלא עובדים כי הלקוחות שלכם לא רוצים אותם, מאוד ברורים, ואם לא תתייחסו למציאות שום הלוואה בערבות מדינה לא תעזור לכם.
הלקוחות שלכם רוצים את מה שהם צריכים באמת, ולא יגיעו אליכם אם לא תתנו להם את זה.
טכנולוגיה
אם אתם לא אוהבים אותה, אז אתם בבעיה אמיתית. ולא מדובר רק על מעבר לאון ליין, התקופה החדשה מציבה לחנויות ולקמעונאים אתגרים הדורשים ניהול ותזמון לקוחות, לכל זה ישנם פתרונות טכנולוגיים של אוטומציה אשר יעזרו לעסק שלכם להתייעל בזרימת הלקוחות. ניתן להשתמש באתר הוויקס שלכם לייצר פגישות ואפילו פגישות זום, ניתן לפנות לכלים פשוטים כמו ווטסאפ כדי לייצר קשר עם הלקוחות שלכם, בחיבור עם תוכנות CRM פשוטות לנהל פתרונות שיעזרו ללקוחות שלכם לקבל פתרונות שלא יצריכו אותם להגיע אליכם.
ישנם פתרונות טכנולוגיים ויגיעו עוד בשבועות הקרובים, ואם אתם לא תשכילו להשתמש בהם המתחרים שלכם יעקפו אתכם ויעלימו אתכם מהשוק, והמצב כיום רק יקל עליהם.
מסעדות
ענף המסעדנות הולך להשתנות. במקום לנסות להשיג הלוואות מהמדינה, בעלי המסעדות חייבים להתאגד ולהשיג רגולציה לתחום משאיות המזון, אחוז מהמסעדות ובתי הקפה השכונתיים שבנו לעצמם מותג, יכולים להתקיים במשלוחים לרדיוס הקרוב, אבל היום שינה הזדמנות אמיתית להוציא לפועל את הפתרון שהיה אמור להיות כבר לפני שנים פרוש בשטח. משאיות המזון, יאפשרו למותגי קולינריה להגיע למקומות חדשים בארץ, יאפשרו לערים ולמועצות לנצל שטחים ונופים לקבל ארנונה שעתית ע"י יצירת השכרה למשאיות מזון מתחלפות אשר יביאו את בשורת המטבח הישראלי המצוין למקומות בצפון ובדרום. רשתות כמו קפה קפה, יכולות לייצר משאיות אירועי יום הולדת או אפילו ערב רומנטי בשיתוף עיריות, ובעזרת טכנולוגיה המאפשרת לכל אחד להזמין כמו AIRBNB מקום מתחת לעץ או ליד נחל, שאליו יגיע רכב ממתוג ויפתח בית קפה פופ אפ עם מוזיקה ושולחן רומנטי בעלות סבירה, והכל מופעל ע"י עובד אחד.
המשבר הזה נותן לכם המסעדנים הזדמנות לפנות למדינה שלה אינטרס ברור להציל כמה שיותר עסקים, ולדחוף קדימה פתרונות שהיו לוקחים שנים בתוך מספר שבועות, להביא תעסוקה לעשרות ספקי פתרונות ולהציל את התעשייה ואף לעזור למסעדנים צעירים ללא תקציב להתנסות במסעדה הראשונה שלהם.
תיירות
אין ספק שהתיירות הולכת לקראת תקופה מאתגרת.
תשכחו מטיסות ובתי מלון בחודשים הקרובים, אטרקציות שמורות טבע כולם יצטרכו לרתום כלים ושיטות שיעזרו להם לשרוד חלקית, להרוויח זאת פריבילגיה.
מלונות בוטיק וצימרים יכולים לנצל את התקופה להציע חבילות משפחה, לשים דגש גדול על חיטוי וסרט "נבדק וחוטא" על האסלה, ולחשוב על שיתופי פעולה עם אטרקציות אזוריות.
בתי מלון גדולים יהיו חייבים לחשוב טוב טוב על ניצול כל חלקה, על שיתוף פעולה עם מוסדות תרבות שיחשפו הצגות סרטים מחול בפלטפורמה של בתי מלון, שמארחים 30% תפוסה.
כאן המדינה תהיה חייבת להנשים את התעשייה, לאפשר טיסות מחו"ל שיעברו ישירות במתחם בדיקת קורונה, אשר יצליח לפי דעתי, בתוך זמן קצר, לייצר טכנולוגיית בדיקה של שעות ספורות, ובדיוק רב.
מי שיעבור את הבדיקה יגיע לבית המלון עליו שילם מראש למתחם מיוחד למספר ימים בתשלום מופחת, שם יקבלו התיירים תעסוקה וחוויה עד שיוכלו לעבור שוב בדיקה מהירה ורק אז יועברו לטיולים מבוקרים ומנוטרים, ע"י חברות ייעודיות, כשכל התיירים מתחייבים להוריד אפליקציה לתקופת השהייה אשר תדווח לכל מי שיהיה במצב המסכן אותו מפני הידבקות.
כן זה נשמע רע ומסורבל, ואנחנו יכולים לשכוח מ 5 מיליון תיירים ב 2020 או מ 90% תפוסה בבתי המלון, המטרה של המדינה היא להוריד את כמות הנתמכים למינימום ההכרחי עד שיימצא חיסון, ולתת לכמה שיותר תעשיות אורך נשימה ויכולת להכניס איזושהי הכנסה.
מרכזי קניות
עוד תעשייה שחייבת לשנות דיסקט הם רכזי הקניות הגדולים או הקניונים. כן, הקניונים יכולים לחשוב יצירתי וטכנולוגי, ניתן לווסת בעזרת אפליקציות את זרימת הקונים, לספק צמידים חכמים שיתריעו על קרבה בין בני אדם, מסכים גדולים אשר יימשכו את הקונים למקומות הריקים יותר ע"י מבצעים. ויש גם כיוונים אחרים, קניונים יכולים להפוך למרכזי שירות עבור החנויות, לבנות שירות משלוחים של הקניון אשר יאסוף מוצרים מהחניות ללקוחות ברדיוס של X ק"מ. במידה ורעיון משאיות המזון יצא לפועל, קניונים יכולים לתת שירותי מטבח חשמל מים ולוגיסטיקה ע"י חניונים שעכשיו יתרוקנו. קניונים יכולים להפוך ליצרני תוכן המשדרים בערוצי יוטיוב תוכניות אופנה מזון ותוכן לילדים מהקניון, ועל הדרך, לספק לחנויות תוכן שיווקי המאפשר הזמנה ישירות מהסרטון.
דבר נוסף זהו ניצול של קניונים ריקים ו... אולמות אירועים ריקים לטובת מערכת החינוך. מערכת החינוך זקוקה לחללים ומקומות בהם ניתן לחלק את התלמידים לקבוצות, ניתן להחכיר אולמות אירועים וקניונים ריקים לטובת שיעורי היסטוריה ותנ"ך. גם חוויה, גם ניצול חלל עומד גם יכולת לסגור את המקום כך שתיתכן שליטה על כל יציאה והגעה.
וכידוע, ללא פיתרון למערכת החינוך, אין פיתרון למשק!
אז כמו שאמרנו בפרק 74 של "המנגל", המדינה מתחילה לחשוב על אסטרטגיית היציאה, זה יהיה תהליך ארוך שתפקידו למשוך זמן עד למציאת פיתרון של קבע. המטרה של כולם זה לשמור על חיים, ועם זאת להחיות את המשק כדי להקטין את הפוטנציאל למיתון חריף, הדרך לעשות זאת היא קודם כל לשמור על "ריחוק חברתי" הגיינה ושכל ישר. אם 100% מהאנשים היו מסוגלים לשמור על ריחוק חברתי היינו מגיעים לכמה נדבקים בודדים ביום ומספר נפטרים מזערי, לצערנו בני אדם הם בני אדם עם כל הטוב והרע, והטבע האנושי לא מאפשר לנו מציאות כזאת. לכן אנו נצטרך להתרגל למציאות חדשה, מציאות בה אנו מחושבים לגבי הקניות שלנו, הפגישות שלנו, הדרך שבה אנו מבלים ועושים עסקים.
עם זאת אנו גם נפתחים להזדמנויות חדשות לעשות שינויים לטובה בדרך בה אנו מנהלים עסקים, מנהלים את חיינו, בדרך בה טכנולוגיה עוזרת לנו לפתח חדשנות שתשרת אותנו עשרות שנים קדימה, ותקפיץ אותנו 5-6 שנים לעתיד בתוף מספר חודשים.
חשבו מאוד לנצל את התקופה להסתכלות על חיינו האישיים, לנצל את פסק הזמן הנכפה עלינו כדי להבין מה באמת יביא אותנו לאושר שזה תכל'ס מה שיחזק את המערכת החיסונית יותר מכל.